Thursday, December 6, 2012

Trip ke Jakarta, Bogor dan Bandung.

Fuyyyyooooo...itulah keseronokkan sebenar yang dapat digambarkan. Menanti tarikh keberangkatan tanggal 29 hb november 2012 terasa terlalu lama apatah lagi cuti akhir tahun ini terlalu awal iaitu seawal 9 november.
Seperti biasa sebagai kakitangan kerajaan aku harus mematuhi peraturan sebagaimana yang terdapat pada pekeliling peraturan keluar Negara yang terbaru yang memerlukan kakitangan awam memohon kebenaran ke luar negara sebulan sebelum bertolak.
Percutian aku kali ini ke Indonesia masih lagi dengan penerbangan tambang murah Air Asia yang telah menjadi pilihanku sekian lama. Terima kasih Air Asia kerana menyediakan perkhidmatan yang berkesan.
Aku memulakan perjalananku dari Taiping menggunakan perkhidmatan keretapi ke Kl Sentral. Aku sudah biasa dengan suasana keretapi. Dan aku cukup faham dengan situasinya. Kali ini aku menempah tempat tidur kelas 2 bagi keselesan perjalanan ke Kl Sentral.Tambang untuk tempat tidur bawah dari taiping ke Kl Sentral adalah RM 40.00.
Perjalanan aku dari Taiping bermla jam 2.50 pagi tanggal 29hb november dan tiba di Kl Sentral pada Jam 6.50 minit pagi. Sementara menantikan jam 10.00 pagi untuk ke LCCT, aku sempat bersiar siar dan sarapan pagi di Kl Sentral. Mungkin agak bosan kerana perjalananku secara solo tapi aku puas dengan cara begini.
Penerbangan aku ke Jakarta adalah pada jam 1.35 minit petang. Masih banyak masa untuk aku mempersiapkan diri dan meneliti beberapa perkara yang harus aku sediakan.
Tepat jam 10.00 pagi aku berangkat ke LCCT airport dan tiba di sana jam 11.00 pagi. Aku tus ke kaunter air asia untuk check in. Proses untuk check in agak mudah kerana tak ramai lagi. aku terlalu awal check in.
Di LCCT aku sempat mencuci mata melihat gelagat gelagat pengunjung dan sesekali mata hinggap di skrin maklumat penerbangan. Jam 12.55 gate telah dibuka dan aku terus bergegas ke sana supaya tidak tertinggal penerbangan nanti.
Penerbangan yang mengambil masa 2 jam ke Jakarta sememangnya tidaklah memenatkan apatah lagi disajikan dengan panorama yang indah dari atas awan dan juga pemandangan darinatas sebenarnya cukup menakjubkan.
Sekitar jam 2.30 waktu indonesia aku telah pun menjejakkan kaki ku di lapangan terbang sukarno hatta. Lapangan terbangnya cukup besar dan sekali lagi au perlu melalui pemeriksaan yang agak ketat serta perlu membuat perisytiharan barangan yang di bawa.
Aku memilih untuk menggunakan perkhidmatan teksi ke Bogor. Setelah aku bertanya kepada pemandu teksi di situ dan aku bersetuju dengan bayaran 350,000 rupiah atau sekitar rm100.00
aku tidak tahu apakah harga itu berbaloi atau tidak kerana itulah kali pertama aku ke bogor.
Perjalanan ke bogor mengambil masa 2 jam setengah akibat kesesakan lalu lintas yang teruk walaupun jarak ke bogor difahamkan sekitar 80 km. itulah hakiatnya di Jakarta. Di Bogor aku menginap di Amaris Hotel yang telah pun aku tempah melalui internet. Aku menempah untuk 2 hari di Bogor.



Bangunan yang tersergam indah di kotaraya Jakarta

Dalam perjalanan ke Bogor. sempat aku halakan lensa kamera aku menghadap bangunan tinggi di kotaraya Jakarta


2 comments:

  1. PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

    Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

    Rate per Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
    *Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

    Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

    Terimakasih,
    Bimo Mekarwangi Tour

    ReplyDelete
  2. Jom...jom...
    Cuti cuti Bandung with family
    And get our amazing tour package for 4 Days 3 Night..
    ▪ 4 pax price about 940K/94sgd/284RM

    ▪ 5 Pax Price about 870K/87sgd/264 RM

    ▪ 6 Pax price about 820K/82Sgd/246 RM

    ▪7 Pax price about 785K/78.5Sgd/238 RM
    πŸ‘ πŸ‘“πŸ‘žπŸ‘ŸπŸ‘’πŸ‘—πŸ‘œπŸ‘’πŸ’°

    Note : Package included
    ▪ Daily transport included driver, fuel, tol, parking, driver meals
    ▪ New car with 7 seater, full Aircon
    ▪ Daily mineral water
    ▪ Breakfast daily from hotel
    ▪ Daily tour (as costumer request)
    ▪ Hotel 3 star with 2 person inside
    ▪ Airport pickup and drop
    ▪ Tax and service
    Hotel choice 🏀🏣🏒
    ▪ Tebu hotel ( riau street )
    ▪ Fave braga (inside shoping mall)
    ▪ Kembang hotel (cihampelas jeans street, cihampelas walk shoping mall )
    ▪ Citra dream hotel (walking distance to pasar baru)
    ▪ Dbest hotel pasar baru (with pool)

    More detail you can contact us
    Primera Trans Bandung
    Whatsapp : +6285 318 49 0001
    Email : primeratrans@gmail.com
    Website : www.primeratrans.com
    Path : Primera trans
    Facebook : Primera Trans Bandung

    Happy holiday allπŸŽΆπŸŽ΅πŸ“πŸ“πŸŽ‰

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini agar kita dapat berkongsi maklumat dan pandangan