Sunday, May 30, 2010

MISI YANG TAK MENJADIKali ini misi ku dalam memburu ikan besar tak berapa menjadi. Arus laut agak deras dan mengikut perkiraan tarikh pada bulan hijrah ada terkena pada tempoh yang tidak sesuai untuk memancing. Tapi apa yang jelas adalah kepuasan walaupun tak dapat ikan.
Perjalananku bermula dari kg. Gajah pada hari khamis iaitu sekitar jam 5.00 petang. Destinasi pertama aku adalah ke kawasan berteluk di belakang Marina Cuve. Dis situ sememangnya bukanlah port yang suseia untuk memancing kerana airnya yang cetek dan merupakan laluan bot yang ingin berlabuh. tapi aku cuba juga lontarkan tali pancing. kali ini yang pertama kali dapat dinaikkan adalah ikan sembilang. Saiz bukan ukuran tapi keseronokkan ketika menaiikan ikan itu yang tak dapat nak digambarkan.
Selain ikan sembilang, seekor belut juga berjaya ditewaskan. Oleh kerana hasilnya yang kurang memuaskan aku mula memulakan langkah ku ke kawasan yang juga cukup dikenali oleh kaki pancing di sekitar lumut iatu di Marina pangkor Island. Sekitar jam 11.00 malam aku berada di sana berbekalkan umpan udang hidup yang masih menyimpan nyawa nyawa terakhir sebelum lemas di dalam bekas yang sempit dan menyeksakan ini.
kaki pancing memang cukup ramai dan aku juga waktu itu menjadi sebahagian warganya dan yang menyedihkan tiada seekor pun yang berjaya dinaikkan. Aku berada di situ sampai pagi. Dan mejadi alas tidurku adalah tikar dan kotak yang memang tersedia ada dalam kereta.
Sebelah pagi aku mula berkira kira untuk ke destinasi lain. destinasi seterusnya aku memilih Teluk Senangin. kata orang di sini juga menjadi tumpuan ikan ikan bergerak aktif dan sesuai bagi udang udang hidup yang menunggu mati ini.
Tapi sekali lagi aku hanya mampu melihat ombak laut yang silih berganti sahaja sebagai ganti kepada ikan yang datang. rupa rupanya bukan aku seorang. rakan rakan pancing lain juga berkeadaan sama dengan hanya lebih banyak menarik mata pancing daripada menarik ikan yang terlekat di mata pancing.
Belum puas di teluk Senangin aku menghala pula ke Sabak Bernam dan berkampung di Sungai Lang. Tempat ini jga dikhabarkan sebagai port memancing. memang benar kalau mengikut apa yang dilihat. ramai juga kaki kaki pancing menduga nasib di sini. ombak dan air cukup kuat bergelora. Dekat Sungai lang aku hanya berjaya menaiikan ikan gelama seberat beberapa tahil sahaja. waduh waduh.
dari sabak Bernam aku kemudiannya menghala ke Bagan Datok dan mencuba kail aku di jeti Bagan datok. Arus cukup kuat sekitar jam 12.00 malam di situ. terdapat beberapa orang rakan lain sudah pun berjaya mengangkat ikan sembilang sebesar lengan. tapi aku tak dapat lagi. maknanya nemang betullah orang kata waktu waktu ini tidak sesuai untuk turun memancing.
pada esok paginya, seawal pagi aku memulakan langkah aku ke Kg Setiawan untuk membeli umpan dan sekali lagi aku bertandang ke Teluk Senangin. Sekali lagi juga aku dihampakan dengan kegagalan mengangkat ikan walau hanya sekadar sebesar kelingking.
Sebelah petang aku berangkat pulang dan singgah di Jambatan Bainun. Orang nampaknya agak ramai. Mumngkin pelancong atau kaki pancing tegar. Aku sekali lagi membuka bot kereta aku dan mengambil pancing paling kecil untuk mencuba nasib di sini. malangnya masih juga tak berhasil dan akhir nya aku pulang. Walaupun Penat dan tiada ikan tapi kepuasan tetap ada kerana dapat juga merasai sendiri pengalaman memancing di beberapa buah tempat dalam waktu yang agak terhad


terima kasih

edy

31 meki 2010

No comments:

Post a Comment

tinggalkan komen anda di sini agar kita dapat berkongsi maklumat dan pandangan