Sunday, April 12, 2009

Masa Oh Masa- Kesan kepada pengurusan hidup


Tidak dapat tidak perancangan yang ala kadar dan sikap menangguhkan setiap kerja atau urusan akan mengundang kepada kemerosotan sistem kerja. Sikap begini menyebabkan banyak perkara tidak dapat diselesaikan dalam waktu yang ditetapkan dan akan meninggalkan kesan yang negatif terhadap mutu kerja.


Pengurusan masa yang tidak betul menjadi faktor pendorong kepada hilangnya mutu kerja. Betul lah apa yang orang dulu-dulu kata Masa itu Emas dan Alquran juga menyebut bahawa "Demi Masa sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian". Pengurusan masa yang betul melibatkan hubungkait kepada beberapa rangkaian yang terlibat dalam mengendalikan kerja yang sama. Masa itu adalah lambang kerjasma. Masa itu adalah lambang ketepatan. Masa itu juga adalah lambang kejayaan. Setiap detik adalah bernilai. Setiap saat adalah entiti kejayaan. Ketepatan mengira masa akan mampu menstabilkan pengurusan hidup.


Berapa ramai yang dapat menepati masa. Waktu kerja pukul 9.00 pagi hingga 5.00 petang adalah ukuran kepada ketepatan waktu berkerja. punch card adalah pengawal ketepatan untuk rujukan majikan tapi disiplin diri adalah pengawal ketepatan masa untuk individu. Orang Jepun dan Korea cukup bijak menguruskan masa. Tak Mustahil mereka ini mampu melakukan kerja dengan baik dan bersistematik. Orang Melayu selalu ditinggalkan oleh masa. Mungkin orang Melayu telah membudayakannya sehingga apabila waktu mesyuarat pukul 9.00 maka akan ada yang hadir pukul 9.10 mini. Apabila ditanya kenapa ianya melebihi jam 9.00, jawapannya cukup mudah.."Biasa lah..Jam Melayu". Budaya Jam Melayu inilah menyebabkan kualiti kerja orang Melayu agak merosot berbanding dengan orang Cina ( Bukan semuanya).


Oleh itu, Masa adalah segala-galanya. Masa lah yang akan menjadi penentu jatuh bangun seseorang. Masa lah yang meruntuhkan kepercayaan seseorang dan masa juga akan melenyapkan manusia di muka bumi ini.


Terima Kasih


- Zaidi


12 April

No comments:

Post a Comment

tinggalkan komen anda di sini agar kita dapat berkongsi maklumat dan pandangan